1. Kenniscentrum
  2. Hoe breng ik Smart Industry in de praktijk?

Vormen van financieringen

Elke financieringsvorm heeft voor- en nadelen. Verdiep u goed in de voorwaarden en ga na of een financieringsvorm bij u en uw onderneming past.

Risicokapitaal vaak onderdeel van financieringsmix

De ervaring leert dat de financiering van innovaties meer onzekerheid met zich meebrengt dan financiering van ‘reguliere’ bedrijfsplannen. Aan de ene kant lopen investeerders meer risico. Er zijn vaak geen harde cijfers die aantonen dat de innovatie winstgevend is. Aan de andere kant kan de innovatie leiden tot (explosieve) groei bij het bedrijf. Dat is juist aantrekkelijk voor investeerders. Vanwege het hogere risico bij grote innovaties is risicokapitaal vaak onderdeel van de financieringsmix.

Bij risicokapitaal kopen investeerders aandelen in uw bedrijf en worden daardoor mede-eigenaar. Een speciale vorm van risicokapitaal is de achtergestelde lening. Dat is een lening zonder zekerheden of onderpand. Bij een faillissement is de verstrekker van de achtergestelde lening als laatste schuldeiser aan de beurt. Verstrekkers van risicokapitaal zijn: informal investors (business angels, vaak geslaagde ondernemers die graag investeren in ander ondernemers), durfkapitalisten, participatiemaatschappijen (ook wel private equity genoemd) en speciale fondsen.

Vormen

De volgende financieringsvormen kunt u inzetten voor uw innovatie. Hoe relevant een financieringsvorm voor u is, hangt sterk af van het bedrag dat u nodig heeft.