1. Kenniscentrum
  2. Welke technologieën horen bij Smart Industry?

Big data

Big data is de verzamelnaam voor alle digitale gegevens die via diverse stromen en in verschillende vormen binnenkomen. Door deze gegevens te analyseren, kunnen nieuwe inzichten ontstaan op basis waarvan u zakelijke beslissingen kunt nemen.

De hoeveelheid beschikbare data is enorm en groeit voorlopig nog door. Dat komt vooral doordat we steeds meer data krijgen uit het groeiende aantal apparaten met een sensor, zoals smartphones, tablets, machines, toegangspoortjes, camera’s en voertuigen. Dankzij steeds krachtiger computers is het mogelijk om data steeds sneller – en dus goedkoper – te analyseren. Bovendien zijn gegevens dankzij die snelheid tegenwoordig vaak real-time beschikbaar.

Betrouwbaarheid van de data is uiteraard belangrijk, maar dat geldt ook voor de analysemethode, zeker wanneer er strategische beslissingen mee worden gemaakt. Bij het combineren van big data is er bijvoorbeeld een risico dat verkeerde gegevens worden gekoppeld, waardoor appels met peren worden vergeleken. Er kunnen verkeerde conclusies ontstaan wanneer een correlatie per abuis wordt aangezien voor een causaal verband. Houd er ook rekening mee dat het kan gebeuren dat bepaalde gegevens of vergelijkingen niets zinvols opleveren.

Bekijk het stappenplan

De cloud

Er zijn verschillende manieren om data digitaal te verwerken en op te slaan. Tegenwoordig worden gegevens vaak ‘in de cloud’ opgeslagen. Dat betekent dat de gegevens worden opgeslagen op een plaats – doorgaans een extern computernetwerk dat niet in het bedrijf staat – die via een internetverbinding toegankelijk is.

Opslaan in de cloud kan soms goedkoper zijn dan zelf opslagcapaciteit in het bedrijf plaatsen. Het heeft ook bepaalde voordelen op het gebied van veiligheid – de gegevens zijn bijvoorbeeld niet in hetzelfde pand opgeslagen – maar er zijn ook bepaalde risico’s, onder meer vanwege de afhankelijkheid van externe aanbieders van opslagcapaciteit.

Meer over de voor- en nadelen van data opslaan in de cloud.