1. Kenniscentrum
  2. Welke technologieën horen bij Smart Industry?

Kunstmatige intelligentie (KI, of AI) en machine learning

Kunstmatige intelligentie wordt in de productie-industrie onder meer toegepast in de vorm van systemen die in staat zijn om zelf hun werking aan te passen op basis van gegevens over processen waarmee ze actief zijn.

Kunstmatige intelligentie (ook wel afgekort als KI of het Engelse AI) wordt in de productie-industrie onder meer toegepast in de vorm van systemen die in staat zijn om zelf hun werking aan te passen op basis van gegevens over processen waarmee ze actief zijn. Anders gezegd: een apparaat leert van zijn eigen omgeving en gaat daardoor slimmer werken. Dit wordt daarom ook wel ‘machine learning’ genoemd.

Hoe slim een systeem kan worden dankzij kunstmatige intelligentie hangt af van hoe het is geprogrammeerd, oftewel: op basis van welke algoritmes het systeem werkt. Hoe meer je aan een machine kunt overlaten, hoe efficiënter een proces in theorie kan worden. In de praktijk kan dit behoorlijk complex zijn. Door de ontwikkeling van bijvoorbeeld deep learning en kunstmatige neurale netwerken kan het voor mensen steeds ingewikkelder worden om te begrijpen wat er in de machine gebeurt.

Kunstmatige intelligentie biedt enorme kansen, en wordt wel gezien als een van de ontwikkelingen met in potentie de meest ingrijpende consequenties. Er zijn diverse nieuwe toepassingen, waarvan de impact op de maatschappij nauwelijks is te overzien.