1. Kenniscentrum
  2. Welke technologieën horen bij Smart Industry?

Internet of things (IoT)

Steeds vaker kunnen machines, apparaten, systemen en producten verbinding maken met internet. Hierdoor ontstaat een netwerk van apparaten, dat ook wel het internet of things (IoT) wordt genoemd, ofwel het internet der dingen.

Steeds vaker kunnen machines, apparaten, systemen en producten verbinding maken met internet. Hierdoor ontstaat een netwerk van apparaten, dat ook wel het internet of things (IoT) wordt genoemd, ofwel het internet der dingen. Dankzij de internetverbinding is het mogelijk om gegevens uit te wisselen die worden verzameld met ingebouwde sensoren, of om apparaten op afstand bedienen met bijvoorbeeld een smartphone of tablet.

Door de gegevens die apparaten genereren te analyseren, is het mogelijk om bijvoorbeeld heel gericht activiteiten en processen te optimaliseren, of om het onderhoud van machines mee te plannen. ‘Slimme’ machineonderdelen die sensoren en een internetverbinding hebben, kunnen zelf laten weten wanneer ze aan vervanging toe zijn. Het is zelfs mogelijk dat reserveonderdelen automatisch worden besteld. Zo kunt u op noodzakelijk onderhoud anticiperen, en hoeft u als ondernemer niet meer te wachten tot een apparaat ermee ophoudt.

Er ontstaan ook mogelijkheden voor nieuwe productfuncties, digitale diensten en nieuwe verdienmodellen. Als ondernemer kun je nieuwe serviceconcepten bedenken of producten op leasebasis verkopen; dit fenomeen heet ook wel servitization. Dankzij IoT kun je direct en continu contact met je klant hebben, wat een mooie kans biedt om de relatie verder te verbeteren.

De technologie ontwikkelt zich snel en wordt zowel krachtiger als goedkoper – zowel in aanschaf als in gebruik. Dat maakt het gebruik van IoT steeds interessanter voor het mkb. Wie hiervan gebruik wil maken, doet er verstandig aan om ook rekening te houden met consequenties op het gebied van veiligheid (bescherming tegen bijvoorbeeld hackers), privacy en afhankelijkheid van technologie.