1. Kenniscentrum
  2. Wat is een Cyber Security Scan?

Cyber Security Scan

Cybercrime is de verzamelnaam voor online criminaliteit. Het varieert van de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. Criminelen willen toegang krijgen tot je geld, middelen, kennis of proberen je bedrijfs- en productieprocessen te verstoren. Er kan sprake zijn van interne fraude als de bron bij jou in het bedrijf zelf huist.

Als je met cybercrime wordt geconfronteerd, heeft dat vaak grote gevolgen voor je bedrijf. De privacy van je klanten en de reputatie van je bedrijf staan op het spel en er kunnen juridische gevolgen aan vastzitten.

Is je website of webshop veilig?

De meest bekende bedreigingen zijn virusaanvallen of zogenaamde DDoS-aanvallen: Distributed denial-of-service(DDoS)-aanvallen. Ze zijn bedoeld om een website of internetdienst onbruikbaar te maken door overbelasting van de server. Een firewall en goede software zijn essentieel.

Je kunt ook te maken krijgen met ‘defacing’: het zonder toestemming aanpassen van een website. De originele homepage van uw bedrijf wordt bijvoorbeeld vervangen door een andere met daarop andere informatie of contactgegevens. Het internetverkeer (je klanten) kan ook naar een hele andere website worden doorgestuurd.

Je kunt te maken krijgen met cyberafpersing. Criminelen dreigen je websites of webshop op het internet ontoegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door een massa-aanval van gegevens. Ook kunnen zij dreigen met het stelen van gevoelige informatie of met een virusprogramma dat je computer vergrendelt. Ze proberen je af te persen.

Op onze pagina over het succesvol starten van een webshop staan tips over het beveiligen van persoonsgegevens van klanten en veilig betalen.

Kun je via je ICT bestolen worden?

Bij E-fraude gebruiken criminelen het internet om bij jou op oneigenlijke wijze gelden, goederen en diensten te verkrijgen zonder daarvoor te betalen. De meest voorkomende vorm is ‘hacking’, waarbij zij inbreken in je computersysteem, mobiele telefoon of netwerk. Hiervoor gebruiken zij vaak virussen, spyware en phishing.

  • Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen proberen persoonlijke informatie van je te ontfutselen. Denk aan je wachtwoorden, inloggegevens of pincodes. Met deze informatie kunnen zij fraude plegen met internetbankieren, pinpassen, creditcards of je identiteit.
  • Met ransomware en cryptoware krijg je computervirussen binnen die proberen je geld te laten betalen om van het virus af te komen. De virussen blokkeren bijvoorbeeld de toegang tot documenten en melden dat je een bedrag moet betalen om van de blokkade af te komen.
  • Voorschotfraude: deze vorm van fraude wordt ook wel 419-fraude genoemd. Hierbij word je via e-mail benaderd en om hulp gevraagd. In ruil daarvoor beloven criminelen je een hoge vergoeding.

Kan iemand met je identiteit aan de haal?

Bij identiteitsfraude gebruiken criminelen je persoonlijke of bedrijfsgegevens om onder je naam transacties te doen. Zodra zij je persoonlijke gegevens bemachtigd hebben, kunnen zij bijvoorbeeld op je naam aankopen doen of contracten aangaan.